Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (2024)

  • Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (1)

Leuk dat je aanwezig was bij het Vrijetijdscongres Flevoland 2023. Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende onderdelen van ons congres. Je vindthier onder andere welke recepten Sharon de Miranda gemaakt heeft en welke bedrijven er op de FlevoMarkt aanwezig waren.

Sharon de Miranda

Sharon de Miranda staat bekend om haar passie en liefde voor koken met lokale producten. Als chef-kok heeft zij voor provincie Flevoland het ‘Menu voor de Toekomst’ ontwikkeld:gezond, lekker en goed voor de aarde. Ook kun je Sharon kennen van het tv-programma BinnensteBuiten, waarin zij lekkere, eenvoudige en betaalbare gerechten bereidt. Sharon is in 2023 uitgeroepen tot Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar. Sharon bereiddetijdens het congres voor de tafelgasten gerechten die gemaakt zijn van Flevolandse streekproducten.

Tijdens het Vrijetijdscongres Flevoland 2023 heeft Sharon de volgende hapjes gemaakt:

  • Salade met Flevolandse kip van Oranjehoen
  • Flevolandse bietjes met zoete aardappel
  • Flevolandse Quinoasalade

In het kookboek Sharon Gaat Lokaal staan meer recepten gemaakt met Flevolandse streekproducten!

Bekijk de website

Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (2)

Miss Applepie

Tijdens het Vrijetijdscongreswas defoodtruck van Miss Applepie aanwezig. Miss Applepie bereidt delekkerste appeltaart: ambachtelijk, vers en met de beste ingrediënten. Nadat het meest arbeidsintensieve werk verricht is door Miss Applepie, kan de taart thuisof in de horecakeuken worden afgebakken. De lekkerste appeltaart eet je namelijk wanneer deze net vers afgebakken is!

Bezoek de website

Bonbons gevuld met streekproducten

Cacao komt natuurlijk niet uit Flevoland, maar je kunt er zeker Flevolandse vullingen in doen en er toch iets typischFlevolands van maken! Het team van Visit Flevoland heeft voor deze gelegenheid heerlijke bonbons gemaakt en na afloop van het congres aan alle deelnemers uitgedeeld. Hieronder lees je welke vulling er in welke bonbon zit.

  • Purechocolade gevuld met FONKL (de roze polderbubbel)van Life Contains Beautiful Things Almere.
  • Melkchocolade gevuld met Flevolandse pompoen.
  • Witte chocolade gevuld met koolzaadhoning van Vink Fruitboerderij Kraggenburg.
Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (5)

Onderzoek NBTC

Bekijk hier de volledige onderzoeken van het NBTC over Culinair Nederland en het plattelandstoerisme waar Marlotte ons tijdens het congres over vertelde.

Quickscan Culinair Nederland

Plattelandsonderzoek

Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (6)

Deelnemers aan de Flevomarkt

  • Wijngoed Wilgenhorst

    Wijngoed Wilgenhorst

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (7)

    Ruim 3,8 meter onder de zeespiegel ligt, net buiten het dorp Zeewolde, Wijngoed Wilgenhorst. Op de kalkrijke kleibodem van de in 1968 drooggelegde Zuiderzee zijn in 2012 de eerste 900 wijnstokken aangeplant. In het najaar van 2014 zijn de eerste druiven geplukt en verwerkt tot wijn. Deze oogst was goed voor zo’n 400 flessen witte wijn en 300 flessen rode wijn, Diva 2014. Inmiddels is het arsenaal uitgebreid en staan er5000 wijnstokken in de wijngaard, die sinds het najaar van 2018 allemaal in productie zijn. Naar verwachting goed voor zo’n 5000 flessen wijn.

    Meer informatie

  • Vink Fruitboerderij

    Vink Fruitboerderij

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (8)

    Deze fruitboerderij wordt met veel liefde en passie gerund door een klein team, met als fruitaanvoerder Cees Vink. In hun prachtige boomgaard in Kraggenburg telen zeallerlei soorten fruit. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel met verse producten uit de streek. Allemaal om te genieten van gezond, eerlijk en lekker!Met veel passie en aandacht verwerken ze (veelal) Hollands fruit tot de lekkerste jams, sappen en sauzen. En dat alles in huneigen ambachtelijke keuken. Nieuwsgierig? Kom gerust een keer kijken en proeven. Dat vinden ze leuk! In hunboomgaard hebben ze ook een pluktuin. Je vindt er allerlei soorten appels en peren in overvloed. Een leuke en leerzame activiteit voor iedereen die van fruit houdt. Kom gezellig eens plukken!

    Meer informatie

  • Verhage Fruit

    Verhage Fruit

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (9)

    Al drie generaties lang wordt er hier smakelijk fruit geteeld op de zeeklei. Waar Opa en Oma in 1950 vanuit Walcheren een nieuw boerenbedrijf in het “beloofde land”, de Noordoostpolder, startten, staat nu een fris en modern fruitteeltbedrijf. Bert en Peter runnen samen met Peter zijn vader Piet, de boomgaard, een boerderijwinkel eneen destilleerderij.
    De derde generatie geeft momenteel een moderne invulling aan het bedrijf. De boerderijwinkel is professioneel aangepakt en omgebouwd tot de mooiste boerderijwinkel van Nederland.In de winkel zijn producten te koop van de eigen boerderij en van boerderijen uit de omgeving. Elk product is te proeven:van heerlijke zelfgeteelde appels en kersen tot en met vele soorten kaas envan vruchtensappen tot en met vlees van op polderweiden grazende Limousinkoeien. Ook de slijterij met eigen likeuren en destillaten is een unieke belevenis.Dedestilleerketel van de familie Verhage is uniek in Nederland; in deze koperen ketel toveren ze hun eigen appels, peren en kersen om tot een aromatische borrel.

    Meer informatie

  • Boerderijwinkel Versluis

    Boerderijwinkel Versluis

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (10)

    Je kunt het hele jaar door in deze boerderijwinkel terecht voor huneigen aardappels en kakelverse eieren. Verder vind jeer alle soorten groenten en fruit van het seizoen. De producten halen ze zoveel mogelijk bij collega-telers uit de polder, dus diekomen grotendeels rechtstreeks van het land. Ook komt hun grossier elke dag met verse handel om hun assortiment uit te breiden tot een compleet AGF-assortiment. Daarnaast zijn ze aangesloten bij Landwinkel, een landelijke coöperatie bestaande uit ongeveer honderd Landwinkels met ieder zijn eigen specialiteit. Via de coöperatie krijgt Versluiswekelijks streekproducten van deze andere Landwinkels binnen. Dit leidt tot een unieke samenstelling van heerlijke streekproducten uit het hele land. Het assortiment bestaat uit veel verschillende soorten kaas, zuivel, (natuur)vlees, (desem)brood, noten, wijnen en nog veel meer heerlijke (streek)producten. Kom gerust eens langs om uitgebreid rond te kijken.

    Meer informatie

  • Plantage Nieuwland

    Plantage Nieuwland

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (11)

    Plantage Nieuwland is een notengaard in Almere, waar hazelnoten en walnoten worden geteeld. Hier geloven ze in de kracht van moeder natuur en haar gaven, en dat ze door samen te werken met haar joude beste producten kunnen bieden. Hunmissie is simpel: gezonde noten telen, met respect voor de aarde en het milieu, en jou de mogelijkheid geven om te genieten van de vruchten van huninspanningen. Bekijk hun selectie van producten en ontdek de natuurlijke pracht van Plantage Nieuwland, die jou van harte uitnodigt om de smaak van puurheid te proeven en deel uit te maken van hunreis naar een gezonder enduurzamer morgen.

    Meer informatie

  • Flevohoning

    Flevohoning

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (12)

    Flevohoningis een kleine imkerij met een netwerk van andere imkers die duurzaam imkeren. Omdat huneigen productie kleiner is dan de vraag naar duurzaam gewonnen honing, is de handel in honingproducten ontstaan. Flevohoninglevertaan bedrijven, hotels, gezondheidscentra en winkels die duurzaamheid onderschrijven. Daarnaast ondersteunen ze de verkoop van hunproducten op beurzen en boeren- en homemade-markten.

    De bestuiving is de belangrijkste functie van de honingbij. De productie neemt gemiddeld met 30% toe door deze natuurlijke en gifvrije manier van werken. Flevohoning is een gecertificeerd bedrijf voor gewasbestuiving. Ze verhurenbijenvolken aan groente- en bloementelers (orchideeën) en bedrijven die duurzaamheid onderschrijven.

    Flevohoningbiedt zijn klanten eerlijke natuurlijke producten die op een verantwoorde wijze geproduceerd zijn. Hun bijen staan zoveel mogelijk in beschermde natuurgebieden en zijn gehuisvest in houten kasten. Hunproducten zijn onbewerkt; als er bewerkingen plaats moeten vinden, danwordt dit tot een minimum beperkt. Zo wordt de honing nog met de hand afgevuld met een vulvat. Bij Flevohoning geen verwarmde leidingen.

    Meer informatie

  • Fruithal Smits

    Fruithal Smits

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (13)

    Al sinds1968 teelt de Familie Smits appels. In 1982 is er besloten om naar Zeewolde toe te vertrekken, om daar de teelt van appels voort te zetten. Ook wordener al ruim 10 jaar peren geteeld en al ruim 15 jaar aardbeien. Dit fruitteeltbedrijf bevat 17 hectare.

    In hun boerderijwinkel verkopen ze een uitgebreid assortiment aan streekproducten, zoals zelfgeteelde appels, peren, aardbeien. Verder worden er zoveel mogelijk producten uit de omgeving aangeboden in de boerderijwinkel, zoals aardappels, uien, eieren, zuivel, vlees, kaas, sappen en nog veel meer. Kom gerust een keertje langs in deze boerderijwinkel en ervaar zelf de smaaken puurheidvan de geteelde producten.

    Meer informatie

  • Brouwerij Artemis

    Brouwerij Artemis

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (14)

    Bij Artemis brouwen ze toegankelijke bieren met een eigen karakter. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen. Beestachtig lekker! Ze hebben oog voor de herkomst en kwaliteit van hun producten.

    Smaak staat bij Artemisvoorop. Elke slok moet smaken naar meer. Al hunbieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. En dat proef je. Bier van Artemis is eerlijk en puur.

    In 2022 is de brouwerij uitgebreid met een mooie distilleerderij. Onder de naam Haegens produceren ze o.a. whisky en gin. In één ding zijn ze uniek: het gebruik van wei. Dit zorgt voor een volle, complexe en bijna fruitige alcohol die zorgt voor een unieke basis. In 2022 startten zemet de productie van enkel kleine batches. Zo zorgen ze ervoor dat elke whisky hun persoonlijke aandacht krijgt. Alleen op deze manier krijg je de unieke smaak die een goede craft whisky verdient!

    Meer informatie

  • Eierautomaat Van der Weele

    Eierautomaat Van der Weele

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (15)

    Familie Van der Weele heeft een bedrijf aan de zeeasterweg 24 te Lelystad. Het bedrijf isuitgegroeid tot 33.000 scharrel kippen en 34.000 vrije uitloop kippen.Er was echter een wens om ook een biologische tak te beginnen en zo kwam er de mogelijkheid om een stukje verderop een stal voor 11.000 biologische kippen te huren. Dit zit aan de Zeebiesweg 28 te Biddinghuizen.Voor de vrije uitloop kippen hebben we 14 hectare grasland beschikbaar en voor de biologische kippen ligt er bijna 5 ha gras.

    Familie Van der Weeleverkoopt deze verse eieren van eigen boerderij in onze eierautomaat die op een 5 km van Lelystad staat aan de Zeeasterweg. U kunt hier 24 uur per dag terecht. De kracht is de versheid en smaak van de eieren.

    Meer informatie

  • Life Contains Beautiful Things

    Life Contains Beautiful Things

    Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (16)

    Welkom bij Life Contains Beautiful Things, leuk dat je geïnteresseerd bent in dewijngaard & boetiek lodges.

    De passie voor eten, drinken, muziek, design maar vooral genieten van goed gezelschap, mooie gesprekken en het vergaren en delen van nieuwe belevenissen en ervaringen met oude en nieuwe vrienden en familie, zijn de basis geweest van de start van een wijngaard en B&B.

    De wijngaard bestaat uit 3 rassen: Johanniter, Cabernet Cortis en de Sauvignier Gris. Sinds 2020 wordtde naam OSTRWLDR gebruikt voor dewijnen omdat dewijngaard in Almere Oosterwold ligt. Een bijzondere groene wijk in Almere. De afgelopen jaren is de wijngaard volwassen geworden en hebben zij een witte wijn, een rosé en de eerste Almeerse sekt die de naam FONKL draagt gemaakt. Oogsten doen zij ieder jaar met vrijwilligers, vrienden en familie en dit jaar hebben zeweer een mooie oogst gehad waar zij o.a. hun eerste barique wijn van gaan maken.

    Benieuwd naar hethele verhaal, op zoek naar een relatiegeschenk voor de komende feestdagen of gewoon een lekkere lokale wijn neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met je mee want Life Contains Beautiful Things.

    Meer informatie

Vrijetijdscongres Flevoland 2023 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5609

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.